Svijet

Blinken očekuje napredak u Vijeću sigurnosti UN-a po pitanju Gaze

Američki državni sekretar Antony Blinken izrazio je nadu da će Sjedinjene Američke Države moći podržati novu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o sukobu u Pojasu Gaze, uključujući protok humanitarne pomoći.

Blinken je rekao da su humanitarna pitanja tačka spora jer Izrael zahtijeva punu kontrolu nad zalihama koje ulaze u palestinsku enklavu.

“Cilj rezolucije, kako su navele zemlje podnositeljice, jest pojednostaviti i proširiti humanitarnu pomoć koja dolazi u Pojas Gaze. Mi to u potpunosti podržavamo”, rekao je Blinken.

SAD, ključni saveznik Izraela, već je stavio veto na dva prethodna nacrta rezolucije. Odbili su pozive Izraelu da prekine vojnu kampanju u Pojasu Gaze.

Najnovija verzija rezolucije, koju su inicirali Ujedinjeni Arapski Emirati, ne uključuje riječ prekid vatre i umjesto toga se fokusira na pristup humanitarne pomoći Pojasu Gaze. Vijeće sigurnosti UN-a o tome treba glasati večeras.

“Naporno radimo na tome”, rekao je Blinken novinarima. Prema njegovim riječima, svijet mora pojačati pritisak na pokret Hamas, ne samo na Izrael.

Blinken je također rekao da SAD očekuje i želi fokusiranije operacije s manje raspoređenih snaga koje ciljaju vodstvo Hamasa, mrežu tunela. Ako se to postigne, smanjit će se i broj civilnih žrtava u Pojasu Gaze.

Sjedinjene Američke Države već su prošlog četvrtka pozvale Izrael da smanji intenzitet rata protiv Hamasa. Prema riječima američkog predsjednika Joea Bidena, trebao bi se više fokusirati i na zaštitu života civila u Pojasu Gaze.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button